Wieze, 26 november 2024
Vanaf vandaag kan u via de website van de OVAM, het standaard bestek voor sloopwerken downloaden dat in opdracht van OVAM werd opgesteld door een extern studiebureau.
Alle goede bedoelingen ten spijt, moeten we helaas vaststellen dat met dit bestek de bal wordt misgeslagen en de doelstelling, zijnde een billijke verdeling van de risico’s en de onzekerheden tussen opdrachtgever, de sloopdeskundigen en de sloopaannemer niet wordt bereikt. Integendeel, de mindere discussie die men beoogt, wordt volledig doorgeschoven naar de sloopaannemer, die naar onze mening het kind van de rekening wordt en het gelag zal betalen.
Wij stellen immers vast dat OVAM alle door ons geformuleerde opmerkingen heeft genegeerd, inclusief de drie voornaamste breekpunten:
- De niet eenduidige verankering van het SOP in het standaardbestek en de gemiste kans hiermee om de kwaliteit van deze inventarissen/rapporten op de middellange tot lange termijn gevoelig te verbeteren en de sloopdeskundigen te sensibiliseren inzake het belang van de correctheid van het SOP.
- De ongelimiteerde boeteclausules, welke niet in proportie zijn tot de waarde van de eventuele afbraak en waarbij zeker valt op te merken dat het niet (tijdig) afleveren van een sloopattest dikwijls en veel niet toe te schrijven is aan een fout of nalatigheid van de sloper maar die in voorkomend geval wel de rekening zal gepresenteerd krijgen.
- Te veel meetstaatposten en met name deze van de ontmanteling van gevaarlijke afvalstoffen zijn opgenomen in forfaitaire hoeveelheden (FH) in plaats van voorziene hoeveelheden (VH). Dit beschouwen wij niet alleen als een blanco cheque maar het moge duidelijk zijn dat dit kan leiden tot speculatie, valse concurrentie en malafide praktijken inzake afvaltransport bij onvoorziene omstandigheden.
Kortom, de workshop in St-Niklaas met 35 aanwezige sloopaannemers, een delegatie van OVAM en het verantwoordelijke studiebureau, de vele uren die de werkgroep binnen VSOR heeft gespendeerd om alle opmerkingen te onderbouwen en tekstueel andere voorstellen te doen, hebben dus geen enkele zin gehad.
Een ultiem verzoek om de publicatie uit te stellen en alsnog aan tafel te gaan zitten over onze 3 breekpunten werd geweigerd en VSOR heeft dan ook expliciet gevraagd om aan dit document niet gelinkt te worden daar het dus te veel een inbreuk is op de belangen van onze voornamelijk leden slopers.
Helaas, de publicatie op de OVAM-website en de mogelijkheid om het document te downloaden zal er onherroepelijk toe leiden dat bouwheren/studiebureaus in zowel publieke als private bestekken zullen verwijzen naar dit standaardbestek 210 en/of bepaalde clausules zullen overnemen in het bijzonder bestek. Vergeet niet dat u in voorkomend geval en bij inschrijving voor een dergelijk bestek een financieel avontuur zal moeten aangaan.
Ons advies luidt dan ook “ bezint eer ge begint “ en ga in de mate van het mogelijke op voorhand de discussie over de mogelijke risico’s aan met de bouwheer en/of het studiebureau. Zorg ervoor dat iedere onduidelijkheid of fout in het SOP schriftelijk wordt gemeld en stel de sloopbeheerorganisatie of sloopdeskundige meteen in gebreke wanneer u door hun toedoen in het gedrang dreigt te komen met de aflevertermijn van het sloopattest.
Niettegenstaande deze gemiste kans, blijft VSOR er wel van overtuigd dat het opstellen van een standaardbestek sloop een goede zaak voor de sector kan zijn en juicht het initiatief van de OVAM hierin dan ook toe. Onze hoop ligt dan ook in de noodzakelijke periodieke herzieningen die een dergelijke bestek meestal vraagt en wij hebben dan ook aan de OVAM gevraagd om een eerste evaluatie/herziening zo spoedig mogelijk aan te vangen en ons hierin te betrekken.
Wij houden u uiteraard op de hoogte van de verdere evolutie !